Şap Kumu Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Şap kumu kum ailesine ait olan bir çeşittir. Kumların sınıflandırılmasında şap kumu olarak bir kategori bulunmaktadır. Şap kumu özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Şap kumunun ham maddesi doğaldır. Bundan dolayı kil barındırmaz.
- Hafif bir malzemedir. Bundan dolayı maliyeti düşüktür. Hafif olmasına bağlı olarak yüksek katlı yapılarda makinelerin yükseğe çıkabilmesine fırsat verir.
- Şap kumu kullanılan şaplarda çatlama meydana gelmez.
- Çevrecidir.
Şap Nedir?
Şap, beton bir temek üzerine yerleştirilmiş, yeri kaplayan, güçlendiren aynı zamanda düzleştiren bir tabakadır. Şapın bileşenleri betona bezemektedir. Fakat farklı şap türleri de mevcuttur. Bu şap türleri şu şekildedir;
- Çimento şapı
- Mastik asfalt şap
- Sentetik reçine şap
- Kalsiyum sülfat esaslı şap
- Manyezit şap
Şap İmalatı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şap imalatı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir;
- Şap yapılmadan önce katlar süpürülmelidir.
- Sıvı tamamen kurumadan üzerine şap yapılmalıdır.
- Açıkta yapılan şap uygulamalarında mevsimsel etkenlerden koruyabilmek için şap yüzeyi belirli malzemeler ile örtülmelidir.
- Şap kalınlığına göre rendeli çıtaların kullanım büyüklükleri belirlenmelidir.
- Döşeme için kullanılan şap duvar yüzeyinde de kullanılıyorsa köşeler yuvarlaştırılmalıdır.
- Şap kalınlığı en az 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır.
- Şap uygulamasında tek seferde 5 cm kalınlığa çıkılabilir.
- Şapa istenilen renk üst tabakadaki harca boya katarak yapılabilir.
- Şap yapılacak olan alanlara öncesinde kot verilmelidir.
- Döşeme zamanı sıhhi ya da kalorifer tesisat borularının korunmasına dikkat edilmelidir. Bu konu için tesisat grubu ile birlikte çalışılmalıdır.
- Kapı ya da rezervasyon geçişlerinde beton dişler kırılmalıdır.
- Çalışan alanın temiz olmasına özen gösterilmelidir.
Şap Kullanımı
Şap üstüne yapıştırma parke döşemesi yapılacak ise tirfil perdahlı bir şekilde bırakılır. Açıkta kalması gereken yer mesela PVC gibi bir alan plastik karo ile kaplaması yapılacaksa tirfil perdahlı perdahlı yüzey suyu çeksin diye beklenir. Çektikten sonra demir mala yardımıyla mala izi bırakmadan bastırarak şap perdah edilir. Yol, yaya yolu gibi uygulamalar için şap üstüne süpürge ya da branda çekilebilir ayrıca desen de basılabilir. Perdah işlemi yapılırken bir önceki yüzey muhakkak korunmalıdır. İşi biten şaplar tamamen sertleştikten sonra rutubetli tutulmalıdır. Eğer alan dışarıda ise yağmurdan, güneşten ve aşırı rüzgardan etkilenmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Yüzeyin düzgün bir şekil alabilmesi için mastar yapılmalıdır. Hafif basınca dayanabilecek bir hale geldikten sonra madeni mala ile yine iz bırakmadan perdahlanmalıdır.